“Read with Me” is een project dat als hoofddoel heeft kwaliteitsboeken toegankelijk te maken voor kinderen die normaal gesproken geen toegang hebben tot boeken, zoals straatkinderen / werkende kinderen en jongvolwassenen of mensen die in afgelegen en achtergestelde gebieden van Iran wonen.

Het project richt zich op voorlezen met als doel een fijne en vrolijke ervaring voor kinderen te creëren, terwijl het project ook als doel heeft leerkrachten, bibliothecarissen en vrijwilligers in afgelegen gebieden te ondersteunen door middel van trainingsworkshops en regelmatige begeleiding. Het project wordt gefinancierd door donaties en gerund door vrijwilligers.

Marit nam vanaf het allereerste begin deel aan het project. Ze kwam in contact met Zohreh Ghaeni, de oprichter van Read with Me, tijdens een bezoek aan een internationaal kinderliteratuurfestival in Teheran in 2004.

Sindsdien is ze twee keer teruggekomen om workshops te geven in verschillende delen van het land, vaak in achterstandswijken. Een derde bezoek in 2020 werd op het laatste moment afgeblazen in verband met de pandemie. Ze werkte met straatkinderen en kinderen die werken in fabrieken ten zuiden van Teheran, kinderen uit achterstandswijken in Isfahan, vluchtelingen uit Afghanistan en slachtoffers van een aardbeving in Iraans Koerdistan.

In totaal heeft Marit workshops gegeven aan honderden kinderen, docenten en workshopbegeleiders.

Haar samenwerking met Read with Me gaat echter veel verder: Marit heeft de vertaalrechten geschonken om haar boeken naar het Farsi te laten vertalen voor publicatie in Iran. Ze heeft ook andere Europese auteurs geïnspireerd om dat te doen. Daarnaast coacht Marit een zevental jonge en getalenteerde illustratoren uit Iran bij het maken van nieuwe prentenboeken. Deze boeken worden in Iran uitgegeven en zijn een broodnodige aanvulling op de kwaliteitsboeken die momenteel beschikbaar zijn voor Iraanse kinderen.

Bovendien is via Marit’s netwerk een van de boeken – Het meisje en haar zeven paarden (2018) van Nooshin Safakhoo en Hadi Mohammadi – al gepubliceerd in Nederland en de VS.

Het boek kreeg veel goede recensies en won in 2019 een Vlag en Wimpel voor zowel tekst als illustraties. Door het coachen van de illustratoren deelt Marit haar kennis en ervaring als auteur en illustrator, werkend vanuit een kindgerichte traditie.

Tegelijkertijd komen Iraanse prentenboeken beschikbaar in Europa en de VS, waar vertaalde kinderliteratuur uit Iran nog steeds een zeldzaamheid is.