Op zondag 10 december 2023 wordt een nieuwe editie van de bloemlezing Een boek voor jou gepresenteerd in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Zie hieronder een impressie van de presentatie op 10 december 2023.

https://www.youtube.com/watch?v=MpyvYb8QmN0

Na die dag worden 10.000 exemplaren van het boek uitgedeeld als welkomstgeschenk aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar in ruim 150 azc’s in Nederland. Het boek verschijnt in het Farsi, Arabisch, Tigrinya, Somalisch, Koerdisch en Turks voor alle kinderen met één van deze talen als moedertaal. Tegelijkertijd zal het tekstloze prentenboek Zaterdag van Saskia Halfmouw uitgedeeld worden aan kinderen in azc’s die geen van deze talen spreken.

Een boek voor jou is een kennismaking met de Nederlandse en Vlaamse kinderliteratuur. Een manier om kinderen welkom te heten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun eigen taal.

De nieuwe bundel bevat verhalen, gedichten en illustraties van onder anderen Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Toon Tellegen, Max Velthuijs, Thé Tjong-Khing, Jacques Vriens, Annemarie van Haeringen, Leo Timmers, Bette Westera, Charlotte Dematons, Ted van Lieshout, Philip Hopman, Bart Moeyaert en Marit Törnqvist. Hoor Marit over Een boek voor jou bij De Nieuws BV op Radio 1.

Speciaal bij deze editie is er een lied geschreven op tekst van Bette Westera door de Componist des Vaderlands Martin Fondse samen met Lucas Dols van Sounds of Change.

De eerste editie van de bloemlezing verscheen in januari 2017 toen 5.000 exemplaren van ‘Een boek voor jou’ verspreid werden in asielzoekerscentra in het hele land. Deze nieuwe bundel werd speciaal samengesteld voor vluchtelingenkinderen tussen de 4 en 12 jaar en vertaald in het Arabisch. Het boek werd cadeau gedaan aan alle Arabisch sprekende kinderen die als vluchteling pas in Nederland waren aangekomen.

Het doel was de kinderen welkom te heten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun eigen taal. Zo konden ze al snel na aankomst kennis maken met het land en de cultuur waarin ze terecht waren gekomen, in de hoop dat ze ontspanning zouden vinden en samen met hun ouders het boek konden delen.

De bloemlezing van 2023 bevat verhalen en illustraties van onder andere Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Toon Tellegen, Max Velthuijs, Thé Tjong-Khing, Jacques Vriens, Paul van Loon, Bette Westera, Charlotte Dematons, Philip Hopman en Marit Törnqvist.

Een boek voor jou is een initiatief van Marit Törnqvist in samenwerking met Marloes Robijn, Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, COA en het Nederlands Letterenfonds. Voor meer informatie lees hier: https://www.ibby-nederland.nl/eenboekvoorjou

 

Marit Törnqvist initieerde iets soortgelijks in Zweden nadat ze veelvuldig in het AZC in haar dorp geweest was en had ontdekt dat de mensen verlangden naar boeken in hun eigen taal. In maart 2016 werden 30.000 kinderboeken van Astrid Lindgren in Arabische vertaling uitgedeeld op AZC’s in Zweden. Het project bleek een groot succes en kwam ruimschoots in het nieuws.