In januari 2017 werden 5.000 exemplaren van ‘Een boek voor jou’ verspreid in asielzoekerscentra in het hele land. Deze nieuwe bundel werd speciaal samengesteld voor vluchtelingenkinderen tussen de 4 en 12 jaar en vertaald in het Arabisch. Het boek werd cadeau gedaan aan alle Arabisch sprekende kinderen die als vluchteling pas in Nederland waren aangekomen.

Het doel was de kinderen welkom te heten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun eigen taal. Zo konden ze al snel na aankomst kennis maken met het land en de cultuur waarin ze terecht waren gekomen, in de hoop dat ze ontspanning zouden vinden en samen met hun ouders het boek konden delen.

De bundel bevat verhalen en illustraties van onder andere Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Toon Tellegen, Max Velthuijs, Thé Tjong-Khing, Jacques Vriens, Paul van Loon, Bette Westera, Charlotte Dematons, Philip Hopman en Marit Törnqvist. Alle auteurs en illustratoren hebben belangeloos meegewerkt aan dit boek.

Een boek voor jou is een initiatief van Marit Törnqvist in samenwerking met Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij , VluchtelingenWerk Nederland en het Nederlands Letterenfonds. Ook het COA vond ‘Een boek voor jou’ een prachtig initiatief en verleende graag haar medewerking. Kinderzwerfboek zorgde voor de distributie van de boeken.

Marit Törnqvist initieerde iets soortgelijks in Zweden nadat ze veelvuldig in het AZC in haar dorp geweest was en had ontdekt dat de mensen verlangden naar boeken in hun eigen taal. In maart 2016 werden 30.000 kinderboeken van Astrid Lindgren in Arabische vertaling uitgedeeld op AZC’s in Zweden. Het project bleek een groot succes en kwam ruimschoots in het nieuws.