Geschreven

1977

Wie is hier eigenlijk de baas

1995

Klein verhaal over liefde

1996

Allerliefste Astrid

2006

Verhalenreis

2007

Bellen blazen in Burundi

2009

Wat niemand had verwacht

2014

Fabians feest

2015

Opmerkelijke uitvindingen

2017

Het gelukkige eiland

Het gelukkige eiland

Marit Törnqvist
Uitgeverij Querido 2017

Bekroningen:
Zilveren Griffel 2018, Nederland
Boekenpauw 2019, België

Op een vlot gebouwd van wrakhout vaart een meisje. Ze is op weg naar de horizon. Maar die is verder dan ze had gedacht. Op een dag ziet ze midden in de zee een pijlvormig bord staan met de tekst: het gelukkige eiland. Nu weet ze waar ze heen moet gaan.

Maar wat als ze ontdekt dat er oneindig veel eilanden zijn?

En wat als alle eilandbewoners haar zeggen dat juist hún eiland het gelukkige is?

NRC 12 oktober 2017, Mirjam Noorduijn:
Veel tekst heeft Törnqvist dan ook niet nodig voor haar verhaal over een allenig meisje dat op een wrakhouten vlot op weg is naar de horizon, hopend het geluk te vinden. Haar uitgebalanceerde, poëtische zinnetjes zijn slechts ter ondersteuning van de expressieve prenten in gemengde techniek die de ingewikkelde zoektocht die het leven is op ontroerende wijze verbeelden.

Jaap leest:
Iedere tekening is een klein kunstig schilderijtje dat je zo je zo aan de muur willen hangen. Afwisselend geestig en dromerig en steeds dat meisje dat blijft zoeken..........

.........Törnqvist tilt haar eigen zoektocht naar leven, liefde en geluk naar een niveau waar iedereen het eigen verhaal aan kan verbinden.

Jürgen Peeters, Tzum:
Het gelukkige eiland vormt een waardige afsluiter van dit drieluik, bestaande uit tijdloze en universele verhalen, die je als ‘sprookjes vol realisme’ kan omschrijven. Zowel inhoudelijk als visueel overtuigt Törnqvist met een filosofische zoektocht naar eigenheid, liefde en geluk.